T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / BODRUM - Cumhuriyet Ortaokulu

Tarihçemiz

BODRUM CUMHURİYET ORTAOKULU

 TARİHÇESİ

 

          Bugün CUMHURİYET ORTAOKULU olarak kullanılan bina 1910-1911 yıllarında Bodrum’da Kaymakam olarak bulunan Faik ÜSTÜN’ün teşebbüsü ile Bodrum halkının aralarında topladıkları (1000) altın Lira İane ve kalede bulunan mahkumların gücünden faydalanılarak yapılmıştır. Okula NUMUNE MEKTEBİ adı verilmiştir. Okul Belediyenin yanında. Şimdi palmiyeli saha haline getirilen arsa üzerinde bulunan, eski iptidai ve rüştiye mektepleri yerini almak üzere yapılmıştır. Bu binanın yapılmasından sonra eski mektepler terk edilmiştir.

         NUMUNA MEKTEBİ Tepecik Mahallesinde Cemil Beylerden istimlâk edilen sebze bahçesi içerisine yapılmıştır. Bu bahçenin güneyinde ve deniz kenarında bulunan, Kız Okulu olarak kullanılan bina da yıktırılarak arsasıyla beraber okulun bahçesine dahil edilmiştir.

         Okul 15 oda üzerine inşa edilmiştir. Bunlardan 9 odası sınıf 3 odası idare odası, batı kısmının zemin katı salon haline bırakılarak cami olarak kullanılmıştır.

         Zemin kat ile üst katın üst katın taksimatı vs. pencere farklıymış. Zemin kattan üst kata içerden ahşap bir merdiven ile çıkılırmış. Cumhuriyet devrinde cami olarak kullanılan kısım müsamere ve konferans salonu haline getirilmiştir.

         Bahçenin genişliği 4270,66 metre karedir. Binanın kapladığı alan ise 329,44 metre karedir. İlk yıllarda bahçenin elverişli yerlerinde ziraat denemeleri yapılmıştır.

         1932 yılına kadar Maarif Memurluğu bu okulda görev yapmıştır. Bu yıl içerisinde çarşı mahallesinde yapılan yeni okulun açılmasıyla Maarif Memurluğu oraya nakledilmiştir. Bu arada numune mektebi faaliyetini tatil etmiş, öğrencilerini yeni okula devretmiştir.

         Okul 1935 yılında İKİNCİ OKUL adıyla ve 3 sınıflı olarak tekrar öğretime başlamıştır. İkinci Okul’un ilk başöğretmeni Fethiye öğretmenlerinden ŞEVKET ERHEN’dir.

         İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine Bodrum’a ordu birlikleri gelmesi ile 14 Kasım 1942 tarihinde bina boşaltılarak ordu birlikleri emrine verilmiştir. İkinci okul Birinci okula taşınarak müstakil olarak öğretime devam edilmiştir. Askeri birlikler Ocak 1945 binayı boşaltınca tekrar okula dönülmüştür. Aynı yıl içerisinde okulda 4. sınıfta açılmıştır. 1945-1946 yılında da 5. sınıfın açılmasıyla 5 sınıflı ilkokula dönüşmüştür.

          1947 yılı Kasım ayının birinci günü çıkan yangından tamamen yanan Birinci Okul’da bu binaya taşınarak 1949 Şubat ayına kadar burada öğretim yapmıştır. Öğrenci fazlalığından iki okul çift öğretim yapmak zorunda kalmıştır. Konferans salonu olarak kullanılan kısım odalara bölünerek sınıf haline getirilmiştir.

          1949-1950 Öğretim yılında açılan Bodrum Ortaokulu’na iki sınıf verilmiştir. Okulun ismi 1948 yılında CUMHURİYET İLKOKULU olarak değiştirilmiştir. Tamiri biten birinci okulun binasıyla taşınmasıyla harap olan Cumhuriyet İlkokulu’nun da tamiri için Şubat 1950 de Birinci okula (Turgutreis İlkokulu) taşınmıştır.

          1950 yılında okulun tamiri için 26.000 TL harcanmış, birinci kat tabanı ve diğer ahşap kısımlar yenilenmiştir. Bu arada oda taksimatlarında da değişiklikler yapılmıştır. Ön cephede bulunan beyaz mermer merdiven tamamen kaldırılmıştır, yerine arka taraftan beton bir merdiven yapılmıştır. Zemin kat ile üst katın irtibatı kesilerek üst kat tamamen orta okula tahsis edilmiştir. Okul öğrenci fazlalığından kendi bünyesi içerisinde çift öğretim yapmıştır.

         1959-1960 öğretim yılında orta okul kendi binasına taşınmıştır. Daha sonra Turgutreis İlkokulu’nun tavan ve betonunda belirlenen çatlaklar sebebiyle Turgutreis İlkokulunun  ve aynı okul içinde öğrenime devam eden Atatürk İlkokulu’nun 4. ve 5. sınıfları okulumuzda öğretim yapmışlardır. Bu arada okul çatısının çok fazla akıntı nedeniyle çatının yeniden yapılmasına ve ahşap kısımların tamir edilmesine karar verilerek 1961 yılı yazında bütün çatı ve tavanlar tamamen sökülmüş üst katın tavanı hariç bütün tavanlar yenilenmiş ve boyanmıştır. Aynı yıl İl bütçesinden ayrılan 4.800 TL ile okula elektrik tesisatı döşenmiştir.

          1982 yılında Okul Koruma Derneği okula taşıt giriş yolu yaptırmıştır. Aynı yıl 10 Kasım günü Atatürk Büstünün açılışı yapılmıştır.

        1983 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğünden ayrılan 11.000.000 TL ile okulun 2. katından zemine kadar okulun ana duvarları yıkılmadan yıkılmış ve okul bu günkü şekliyle tamir edilmiştir. 1983-1984 Öğretim yılını eski Lise binasında devam eden Cumhuriyet İlkokulu okul inşaatının tamamlanması üzerine 1 Kasım 1984 günü kendi binasına taşınmıştır. 1989 yılında Gençler İnşaat tarafından 6 derslikli ek binamız yapılarak hizmete girmiştir.

        2004 yılında geçirdiği genel tadilatla sınıfları, idare odaları tamamıyla yenilenen ve modern bir Fen Laboratuarına sahiptir.

       2008 yılında yapımına başlanılan kapalı spor salonu ve dört derslik inşaatı Okul Aile Birliği ve Okul Müdürü tarafından çevre imkânları ve hayırsever vatandaşların vermiş olduğu yardımlarla tamamlanmış olup 2009 yılında öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

        Sportif ve Sosyal Etkinliklerde Türkiye çapında kazandığı başarılarla Bodrum’da lokomotif görevi gören okulumuz, 2007 yılında elde ettiği “Yıldız Kızlar Voleybol Türkiye Yarı Final 4. lüğü” ile bu başarısını perçinlemiştir.

 

OKULDA GÖREV YAPAN MÜDÜRLER

 

        Şaban, İbrahim, Kemal, Kadri, Cemal, Ali Suphi DENGİZ, Süleyman Nuri ÖZ, İbrahim KEMAL, Mümtaz SAYIN, Şevket ERHAN, Ömer AKÇALI, İzzet KAYA, Osman Nuri OSMANDERELİ, Abdullah ÖZAYDIN, Ali CENGİZ, Ahmet TÜRKER, Mustafa YILDIZ(V), Kaya Baştuğ İLTER (V) , Hacı GERGERLİ, Cemil GÖĞERCİNve halen görev yapmakta olan Lütfiye ÇINAR

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 05.10.2023 11:55 - Görüntülenme: 1148
  Beğen | 14  kişi beğendi