T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / BODRUM - Cumhuriyet Ortaokulu

21-26 Mart Orman Haftası

                                   Orman Haftasını Niçin Kutluyoruz?

 

            Dünyadaki bilimsel ve teknolojik alanlardaki hızlı gelişmeler ile beraber dünya nüfusundaki hızlı artış doğal kaynakların hızla tükenmesine yol açmaktadır. Özelliklede yeni yerleşim alanları oluşturmak, geniş yollar açmak, sanayi ve ticaret alanları oluşturmak, tarım alanları açmak için toprağa ihtiyaç duyulmuş. Bunun yanında kereste, odun, mobilya, kâğıt, kalem gibi ihtiyaçlarımız ormanlardan karşılama yoluna gidilmiş. Yaşanan bu gelişmelerin sonucunda orman alanları hızla azalmış. Ayrıca yaşanan büyüklü küçüklü orman yangınları da bu azalmanın hızlanmasına katkı sağlamış böylece dünya üzerindeki ormanlık alanlar önlenemeyen büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalmıştır.

 

            Bu tehlikeli gidişi engellemenin zorluğunu gören Avrupa Tarım Federasyonu; Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’ne bir teklif götürerek, toplumları bilinçlendirmek amacıyla kuzey yarım küresinde ilkbaharın, güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart gününü Dünya Ormancılık Günü ilan etmiştir. (21 Mart 1971)

 

            Ülkemizde de 1975 yılından beri Dünya Ormancılık Günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ayrıca ülkemizde 21-26 Mart tarihleri arası Orman Haftası olarak kutlanmakta. Hafta boyunca ormanları bilinçli kullanmanın, korumanın ve geliştirmenin önemi değişik etkinliklerle anlatılarak tüm insanların ormanlara karşı duyarlı ve bilinçli olması sağlanmaya çalışılmaktadır.

 

            Şunu iyi bilmeliyiz ki; gelecek kuşaklara temiz bir çevre, yaşanabilir bir dünya bırakmanın en önemli yolu, ormanların korunmasından, geliştirilmesinden ve  genişletilmesinden geçmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2019 - Güncelleme: 21.03.2019 09:53 - Görüntülenme: 354
Kaynak: https://www.egitimhane.com/orman-haftasi-db311.html
  Beğen | 5  kişi beğendi